משחקים חכמים
חשיבותו של המשחק להתפתחות התקינה של ילדים היא דבר שכבר הוכח מחקרית ומדעית. אך דגש גדול יותר ניתן לחשיבות של משחקי הרכבה איכותיים בגיל הילדות.
משחקי למידה מוצלחים שמים דגש על מס' נושאים:
-
פיתוח המיומנות המוטורית –
התפתחות המיומנויות המוטוריות מתחילה כבר בשלב הינקות, כוללת בעיקר מוטוריקה גסה. רכישה של מיומנויות מוטוריות מתקדמות ועדינות יותר מתאפשרת בהתאם לשלבי ההתפתחות הגופנית. רצוי מאוד לשכלל אותן ככל האפשר במהלך ההתבגרות.
-
שיפור קואורדינציה בין היד לעין –
היכולת ליצור תיאום בין תנועת שרירי היד לבין תנועת שרירי העין תלויה במידע החזותי שמתקבל בעצב הראייה ונדרשת לכך יכולת תפיסה חזותית–מרחבית במקביל לשליטה מוטורית ביד עצמה. גם יכולת זו מתחילה בשלב הינקות ומשפיעה על היכולת המוטורית של הילד ועל ההיבטים הגרפיים בפיתוח יכולות הציור והכתיבה.
-
עידוד יכולות קוגניטיביות –
המונח כולל את מכלול היכולות השכליות של האדם: דמיון, תפיסה, חשיבה לוגית, תכנון, הסקת מסקנות, יכולת סיווג, מיון בין עיקר לטפל, יצירת קישורים והזיכרון (מורכב מ-3 שלבים: תפיסה, קידוד ושליפה). כל הפעילויות השכליות של הילד מתבססות על מגוון של יכולות קוגניטיביות אשר מתחילות להתפתח כבר מהגיל הרך.
-
הבנת המרחב התלת ממדי –
בני האדם חווים את העולם כעולם תלת-ממדי, המורכב משלושה ממדים – אורך, רוחב וגובה. הדגש הניתן בהתפתחות הילד הוא בפיתוח תפישה חזותית במישור ובמרחב ופיתוח דרכי חשיבה מתאימות. הילד לומד לזהות, להשוות ולמיין צורות תלת ממדיות ולחקור ולנבא את התוצאות ההרכבה והפרדת הצורות.
-
פיתוח יכולת קריאת והבנה של הוראות הנדסיות –
ההתפתחות הטכנולוגית חסרת התקדים בשנים האחרונות מעלה צורך להטמיע אוריינות טכנולוגית/ הנדסית כבר בגיל צעיר. היכולת לקרוא ולהבין הוראות הנדסיות חשובה לפיתוח תהליך חשיבה אנליטי בסיסי.
-
לימוד עקרונות מדעיים –
השיטה המדעית כולה נשענת על העיקרון הגורס כי יש למצוא את המודל הפשוט ביותר אשר מסביר את התופעות בטבע, בעל בסיס לוגי ומתמטי הניתן לבדיקה על ידי ניסוי. לימוד עקרונות אלה מאפשר גם לילד לצבור ידע שיכול לשמש אותו גם בעתיד.
בין החברות המובילות בעולם למשחקי מדע ויצירה אפשר למנות את המוצרים האיכותיים של Engino ,Meccano,, Clementoni, Quercetti , HEXBUG – רובן חברות ותיקות ומוכרות אשר עוסקות בתחום כבר שנים רבות ובעלות מוניטין מפואר.
בעשור האחרון חלה עליה בביקוש למשחקי STEM – ראשי תיבות עבור science, technology, engineering and mathematic כלומר צעצועים המשמשים ככלי פדגוגי ללימוד נושאי מדע שונים. הדבר נבע מדרישה של ההורים עצמם למשחקים שיתנו ערך מוסף ויעזרו ללמד נושאים שלאו דווקא נלמדים במערכות הלימוד הרגילות. משחקים אלו מוסיפים לילד כישורים של פתרון בעיות וחשיבה יצירתית "מחוץ לקופסה"..
המשחקים מחולקים לקטגוריות שונות לפי נושאים וגילאים. חשוב מאוד להתאים את המשחק לגיל הילד וגם לתחום אשר יגרה את התעניינותו. זאת כדי להימנע מלייצר תסכול אצל הילד.
לסיכום, משחקים זה נהדר לילדים והם ממש חייבים את זה כדי להתפתח נכון. אבל אם כבר משחקים, שיהיו כאלה שבאמת עוזרים לגדול נכון ולכיוון בו אנחנו חפצים.